私のブログIの希望uへの歓迎はここに楽しむ
私のブログ
© 1999 до авторского права Google 2008 http://yusry84.blogspot.com все права защищены


[ YUsRY]

Mý §hºµ†bº×

Free chat widget @ ShoutMix

my yahoo id

•·.·´¯`·.·•????Ñgãm_Hø04????•·.·´¯`·.·•
y_u_s_r_y

y_u_s_r_y*

double_y_crew

gila_wat_blog60@rocketmail.com

bawang putih....

assalamualaikum all....

wahaha blog sapekah ini?... sapa tuan punya blog sila angkat tangan... hehehe

definitely it is not mine... tp saja nak jot things down.. atas permintaan tuan punya blog yang dah kekeringan idea.. hehe satu post wa caj rm100 tau yus...muahaha kaya gue..

u dont need to know who i am... let it remain as secret... mcm kata nyor a.k.a. siti nurhaliza.. biarlah rahsia.. haha kalau korg dgr betul2 sore nyor nyanyi lagu siti.. ada iras2 cam adik badik sket.. psst nyor..aku mention nama kau dalam post ni aku caj rm20... hehehe

well...topic utk hari ni...bawang putih..ada gak org panggil garlic.. nama saintifiknya Allium Sativum and ada few researchers ckp pasal Allium vineale.. muahaha best bg nama anak tu..kot2 korg dapat anak twin cam lana.. bleh bg dua2 nama tu... pstt.. pas ni aku claim rm20 dr lana sbb mention nama dia plak... hehe

bagi sesapa yg fanatik cite indon tu mesti lagi kenal sapa bawang putih @ alya... hehe tu pun spesis bawang gak kot.. tp bawang yg lawa.. muahaha... bliss suka la tu.. yg lawa2 smua dia nak kebas... tinggal la kat aku sket.. huhu jap lg bil rm20 sampai kat opis bliss... jeng..jeng..

apa da aku melalut.. kang aku gila kuasa buat blog ni cam harta sndiri plak.. hehe actually info yg aku nak share ngan korg2 semua ni ialah bawang putih mungkin boleh menurunkan tekanan darah sebagaimana yang dilakukan oleh beberapa jenis ubat hipertensi.

Kajian Dr. Karin Ried dan pasukannya dari Universiti Adelaide, selatan Australia, mendapati bawang putih dapat merendahkan tekanan darah sistolik sehingga 4.6 mm Hg pada kadar purata. Bacaan mencecah sehingga 8.4 mm Hg apabila diuji ke atas mereka yang mempunyai masalah tekanan darah tinggi...pstt nyor..aku kenyit mata kat kau nih... hehe

Semakin tinggi tekanan darah seseorang, semakin banyak penurunan berlaku apabila bawang putih diambil. Hasil yang sama diperoleh dalam kalangan mereka yang menggunakan ubat untuk merawat hipertensi, seperti beta blockers, yang mengurangkan tekanan darah sistolik sehingga 5 mm Hg.

Bagaimanapun kajian lanjut perlu dilakukan untuk menentukan sama ada suplemen bawang putih mempunyai kesan jangka panjang terhadap risiko penyakit jantung....

*info frm kosmo

in my opinion, semua benda ada pros and cons.. cth mcm kes bawang putih ni...bila kita ambil dlm kuantiti yg betul.. dia akan jd ubat.. tp bila terlebih ambil..akan memudaratkan kesihatan.. sama gak mcm ubat2 yg kita amik kat klinik.. smua tu doc dah bg prescription.. kena ambik dalam dosage yg betul.. jangan pandai2 buat teori sendiri.. kalau makan ubat banyak2 lagi cepat baik... hahaha... silap2 lain plak jadinya nanti...

"teori aku...kalau demam makan panadol...nanti panadol pegi kat kaki...rugi je" muahaha bagi sesapa yang tak paham teori ni... nanti aku explain panjang lebar dalam blog aku plak... sian blog yus penuh ngan post aku yg gila kuasa ni kang....

till we meet again someday....

chiow!

*alamak....aku lupa dia tulis nama org yg post kat bwh nih... penat la men teka2 tadi..arrghh!!

1 comments:

  1. ♣♠♥♦...ŋ3ŝŁº...♦♥♠♣ said...

    Bawang putih adalah makanan yang menakjubkan. Ia mempunyai sifat antibakteria, anti virus dan anti kulat & banyak lagi ciri2 kesihatan yang lain.Hehe...  


 

Blog Template by Adam Every. Sponsored by Business Web Hosting Reviews